Održavanje montažnih kuća

Održavanje montažnih kuća je proces koji je važan za njenu funkcionalnost ali i rok trajanja. Budući da je to velika investicija treba biti siguran da je kuća u dobrom stanju kroz cijeli njen životni vijek. Njihovim održavanjem ne samo da ćete im produžiti trajanje, nego ćete im i povećati vrijednost ukoliko jednog dana odlučite da ih prodate. U daljem tekstu slijedi nekoliko savjeta za održavanje montažnih kuća.

Vrlo je važna godišnja provjera temelja kuće, kojom se utvrđuje da li je došlo do pucanja, propadanja ili pomicanja temelja. Ovom provjerom se osigurava da je kuća na potpuno ravnoj podlozi i da je stabilna, te da se utvrdi da li su sve nosive strukture u dobrom skladu i odnosu.

Redovnim čiščenjem kuće ne samo da održavamo njen izgled, već pomažemo u sprečavanju nakupljanja prašine i nečistoća na plafonima, u zidovima i drugim njenim površinama. To se odnosi i na spoljašnje površine kuće – redovno ih očistite i provjerite da li su u dobrom stanju.

Održavajte i redovno provjeravajte sve električne instalacije, kako bi se utvrdilo da su svi prekidači, sijalice i utičnice u dobrom i ispravnom stanju.

Redovno održavajte i sistem klimatizacije i grijanja, redovno provjeravajte njihove filtere te ih zamijenite ukoliko je to potrebno.

Provjeravajte i vodoinstalacije kuće, kako bi se osiguralo da nema curenja vode ili nekih oštećenja na cijevima, česmama i ventilima. Najveći problem su male pukotine kroz koje može neopaženo izlaziti voda. Obično je smanjeni pritisak vode u kući pokazatelj da nešto nije u redu sa cijevima. Posebno je važno provjeravati cijevi tokom zime, jer smrzavanjem vode može doći do velikih problema ukoliko postoje bilo kakve pukotine. Važno je i redovno čistiti odvode, kako u kadama, tuševima, i sudoperima, tako i u mašinama za pranje posuđa i veša, kako bi se utvrdilo da voda pravilno otiče.

Redovnim provjeravanjem krovnih površina osigurajte da nema curenja, te provjerite stanje i čistoću oluka. Vrlo je važno čistiti krov, sa njega skidati prljavštinu i krhotine, te ako je neki njegov dio oštećen, u što kraćem roku ga zamijeniti. Na krov je moguće i postaviti mnoga zaštitna sredstva, koja ga čuvaju od ekstremnih vremenskih uslova.