Zašto montažna kuća?

Iako je odgovor na ovo pitanje često povezan sa novcem, odnosno što više dobijenog i kvalitetnog prostora na željenoj lokaciji, uz što niže troškove održavanja i ulaganja, jedna od bitnijih činjenica vezanih za ovaj tip gradnje je zdravija okolina.

Stanari montažnih kuća zasigurno znaju cijeniti ovu veliku prednost, jer zbog dobre toplotne izolacije nema potrebe da se neke prostorije jače ili slabije zagrijavaju, kao što je to slučaj kod kuća standardne gradnje, nego se sve prostorije u montažnim kućama jednako zagrijavaju, čak i one koje se graniče sa vanjskim hladnim vazduhom.

 

Materijali od kojih su izgrađene montažne kuće su ekološki prihvatljivi, i u potpunosti prirodni, a niskoenergetski standard omogućava značajne uštede kroz godine korištenja.

Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živjeti u porodičnoj kući koja je skrojena prema njihovim vlastitim potrebama, ali ih gradnja same kuće kao proces ne zanima, ili nemaju iskustva ili vremena da se bave samom gradnjom. Izvođači radova kod montažnih kuća na sebe preuzimaju većinu zamornih poslova vezanih za gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora radnika, kooordinacije radova, te nabavke potrebnih materijala, što itekako donosi olakšice budućim vlasnicima kuće.